De onthulling vond plaats tegenover het station. Het kunstwerk is gemaakt op initiatief van beeldend kunstenaar Gertjan van Duinkerken, in samenwerking met cultuurverbinder Margreet Koele van Nijkerk Cultuur en Creatief. Het kunstproject wil een tastbare verbinding vormen tussen inwoners van Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken.
Kunstwerk met 1500 persoonlijke bijdragen
De bronzen platen meten elk 14,5 bij 23,5 centimeter. In totaal is het kunstwerk ongeveer één bij twee meter groot. De ontwerpen die erin verwerkt zijn, komen voort uit zogenoemde '3D-doodles' die inwoners maakten in mergel, een zachte steensoort. Deze werden in brons gegoten en samengevoegd tot een groter geheel. Aanvankelijk was er ruimte voor duizend bijdragen, maar door grote belangstelling is het ontwerp aangepast.
Volgens de makers gaat het niet alleen om kunst, maar ook om de verhalen erachter. "Verhaal in Brons nodigt uit om stil te staan bij persoonlijke herinneringen en symboliek in het werk. Kunst roept niet alleen vragen op, maar vertelt ook verhalen,” aldus de initiatiefnemers.
Grote kerk
Het werk verwijst ook naar een stukje lokale geschiedenis. In 1777 werd het carillon van de Grote Kerk geplaatst met hulp van zestien paarden per klok. Die samenwerking klinkt volgens de maker door in het kunstwerk. De contouren van de witte toren van de kerk zijn daarom terug te vinden in het ontwerp.
Het kunstwerk staat op het Willem-Alexanderplein en is bedoeld om aangeraakt te worden. Het verdwijnt niet achter glas. Volgens Van Duinkerken is het bedoeld als een ‘aaibaar object’ dat mensen van dichtbij kunnen bekijken en verkennen. Het project is tot stand gekomen met bijdragen van honderden inwoners, en is daarmee zowel een kunstwerk als een verzameling persoonlijke verhalen.
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899