Loemedia

Loemedia - Weet wat er speelt!

advertentie
Geschreven door Natalie Overkamp
2 mei 2025 16:14


Beleefobject vertelt verhaal van familie Staal
Foto: Beleefobject vertelt verhaal van familie Staal
Foto: Natalie Overkamp | Ermelo van Nu

ERMELO – Donderdagochtend 1 mei heeft wethouder Ronald van Veen een bijzonder herinneringsobject onthuld nabij het Westerborkpad in Ermelo. Het beleefobject maakt deel uit van een breder initiatief waarin zeven gemeenten en verschillende erfgoedorganisaties samenwerken aan een netwerk van herinnering. Aansluitend werden op zes adressen in totaal dertien nieuwe Stolpersteine gelegd – tastbare monumentjes die slachtoffers van de Holocaust herdenken op de plek waar zij voor het laatst in vrijheid woonden.

Het object, met een silhouet van de woning waar de Joodse familie Staal ondergedoken zat, nodigt voorbijgangers uit om letterlijk stil te staan bij de geschiedenis. ,,Wie hier even stilstaat en luistert, hoort niet alleen een stem uit het verleden, maar voelt ook de opdracht voor het heden,” sprak wethouder Van Veen tijdens de onthulling. ,,Dit object verbindt toen met nu – het is een uitnodiging om te blijven luisteren, te blijven leren en elkaar te blijven opzoeken in het gesprek over menselijkheid, rechtvaardigheid en samenleven.”

Joodse families

Langs het Westerborkpad worden op zeven locaties verhalen van Joodse families op de Veluwe verteld en hoorbaar gemaakt. In Ermelo staat het leven van de familie Staal centraal. Het gezin dook aan het begin van de oorlog onder in een vakantiewoning ‘Brem en Den’ aan de Watervalweg bij de familie Keijzer. Van Veen: ,,Dit object vertelt dus geen anoniem verhaal. Het vertelt het verhaal van mensen die hier hebben gewoond en geleefd. Mensen die hier hebben gelopen, dit uitzicht hebben gezien en hier hebben gehoopt op een betere toekomst.” Door verraad wist NSB-burgemeester Klinkenberg de woning ‘Brem en Den’ te vinden waarbij Keijzer niet kon voorkomen dat het gezin Staal opgepakt werd. De oudste zoon Aby Staal werd onder zijn bed aangetroffen, maar wist te ontkomen. Hij klopte aan bij drukkerij Elsgeest. Die regelde dat Aby naar het Ermelose postkantoor werd overgebracht. De rest van de familie werd gearresteerd en via Westerbork gedeporteerd naar Sobibor.

Verhalen

,,De verhalen van de Joodse gemeenschap op de Veluwe verdienen een blijvende plek,” aldus de wethouder. ,,Veel mensen uit die tijd zijn weggevoerd zonder dat hun verhalen zijn vastgelegd. Met deze objecten eren (een serie van zeven) we hun herinnering en dragen we die verhalen over aan nieuwe generaties. Dit object verbindt toen met nu - het is een uitnodiging om te blijven luisteren, te blijven leren en elkaar te blijven opzoeken in het gesprek over menselijkheid, rechtvaardigheid en samenleven.”

💬 Tip ons!

Heb jij een tip of opmerking? 
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899

Ermelo Nunspeet Nieuws 

vrmg ermelo van nu 
 
  • Loe TV
  • Loeradio
advertentie