Loemedia

Loemedia - Weet wat er speelt!

advertentie
Geschreven door Eljakim Doorneweerd
11 juni 2024 18:30


Bouwen in Elburg nodig, maar ook zorgen bij inwoners: ‘Dit zal grote impact hebben op leefomgeving’
Foto: Bouwen in Elburg nodig, maar ook zorgen bij inwoners: ‘Dit zal grote impact hebben op leefomgeving’
Er zijn nog wel zorgen bij inwoners van de gemeente. Foto: Wikipedia / Spotter2

ELBURG – In april kondigde het college van Elburg aan dat het gebieden had aangewezen waar woningen gebouwd kunnen gaan worden. Op maandagavond kwamen inwoners uit de gemeente Elburg aan het woord in de beeldvormende vergadering rondom het onderwerp. Er leven nog veel zorgen, maar iedereen is het er wel over eens: er moet gebouwd gaan worden.

Dat laatste moet dus echt gaan gebeuren in Elburg, maar niet alle plekken zijn hiervoor geschikt vinden insprekers. Elburg wil een Wet voorkeursrecht gemeenten leggen op de gronden, waardoor eigenaren de gronden eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Hiermee wil de gemeente bijvoorbeeld voorkomen dat een projectontwikkelaar de gronden opkoopt en weer duurder doorverkoopt aan de gemeente.

Het is belangrijk op te merken dat de invoering van de Wet voorkeursrecht niet betekent dat de plannen al volledig vastliggen. Er moeten nog veel stappen worden gezet voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden. De gemeente moet nog gedetailleerde plannen ontwikkelen, inspraakrondes organiseren en eventuele bezwaren behandelen. Kortom, er is nog een lange weg te gaan voordat de eerste steen gelegd kan worden.

Niet tegen woningbouw
De meeste insprekers benadrukken in hun inspraak dat ze niet tegen het bouwen van nieuwe woningen zijn. Ze zien allemaal in dat het nodig is. Toch hebben ze wel hun eigen bezwaren, waarom het op bepaalde plekken niet verstandig is.

Lees verder onder de foto. 

Foto: Bouwen in Elburg nodig, maar ook zorgen bij inwoners: ‘Dit zal grote impact hebben op leefomgeving’
Het plangebied voor Elburg. Foto: gemeente Elburg

‘Hell of a job’
Makkelijk is het allemaal niet. Wethouder Sneevliet noemt het bouwen in Elburg ‘a hell of a job’: “Waar we ook kijken, er zit altijd iets in de weg. We hebben dit gedaan om de dorpen bij elkaar te houden. We willen niet doorbouwen naar Oosterwolde en Doornspijk moet ook niet te langgerekt worden.”

Eerst op Facebook
Sommige mensen voelen zich niet serieus genomen. Eén van de insprekers vraagt zich af of Elburg zich beseft wat dit emotioneel doet met inwoners van Elburg die wonen met agrarisch gebruik combineren: “Wij hebben daarnaast ook niet het gevoel dat er serieus naar onze persoonlijke belangen wordt gekeken.”

Lees verder onder de foto. 

Foto: Bouwen in Elburg nodig, maar ook zorgen bij inwoners: ‘Dit zal grote impact hebben op leefomgeving’
Het plangebied voor 't Harde. Foto: gemeente Elburg

Daarnaast hekelen betrokkenen het dat berichten eerder op Facebook kwamen dan dat ze er zelf over gehoord hadden. De gemeente heeft geprobeerd om iedereen persoonlijk een brief te overhandigen, maar er waren mensen die het al op Facebook hadden gelezen. Hierover zegt wethouder Lyda Sneevliet: “Dit kun je niet voorkomen, als mensen het te weten komen en op Facebook zetten kun je daar niets tegen doen.”

Altijd winnaars en verliezers
Een andere inspreker is ook eerlijk: “Welke beslissing jullie ook nemen als gemeenteraad, er zijn altijd winnaars en verliezers. Ik wens jullie veel wijsheid toe in het maken van deze keuzes.”

Zondagsrust
Er zijn ook mensen die bang zijn voor ‘buitenstaanders’ die de gemeente weten te vinden als er nieuwe woningen gebouwd gaan worden: “Er is een overdruk vanuit Zwolle, Amersfoort en de Randstad richting Elburg. Dit zal niet alleen grote impact hebben op de fysieke leefomgeving, maar ook op het leven zelf, zoals de Elburgers dat gewend zijn”, waarmee hij doelt op de zondagsrust. “Op zondag gaat men geen boodschappen doen, niet bladblazen of de auto wassen.”

Lees verder onder de foto. 

Foto: Bouwen in Elburg nodig, maar ook zorgen bij inwoners: ‘Dit zal grote impact hebben op leefomgeving’
Het plangebied voor Doornspijk. Foto: gemeente Elburg

Overvallen
Arjan Klein (SGP) vroeg de bevestiging aan de wethouder het de bedoeling was dat mensen overvallen werden met dit nieuws. Het moest namelijk in de vertrouwelijkheid geschieden, omdat het niet uit mocht lekken. Sneevliet zegt dat hij het dan goed begrijpt en vind het ook ‘rottig’ dat het zo moet, maar geeft aan dat dit de enige weg is.

‘Onzichtbare wethouder’
Er zat ook teleurstelling bij een van de betrokkenen dat de wethouder zo ‘onzichtbaar’ en ‘onbereikbaar’ is in het proces: “Voor ons is communiceren samen naar een oplossing zoeken”, zegt ze. Sneevliet zegt daarover: “Het is voor mij als wethouder belangrijk om het proces in de gaten te houden. Het is niet mijn rol om nu met mensen in gesprek te gaan. In ieder geval niet in deze fase, dat zou ingewikkeld worden. Daarnaast was ik toevallig toen een week op vakantie.”

Rick van Velthuysen (LEV) vindt dit een teleurstellende opmerking van de wethouder: “Mensen voelen de behoefte om met de hoogste in rang (de wethouder in dit geval, red.) een gesprek te hebben over dit onderwerp.” Verder komt hij niet, omdat voorzitter Jan-Willem Valk ingrijpt. Hij geeft aan dat het een beeldvormende vergadering is, dus op een later moment kunnen de raadsleden hun oordeel vellen.

Bedrijven
De actieve bedrijven in het gebied kunnen in ieder geval ook rekenen op een inhoudelijk gesprek met de gemeente. Eerst wordt er gewacht tot de gemeenteraad een besluit neemt. Vervolgens kunnen de inhoudelijke gesprekken gevoerd worden over de plannen van de bedrijven en kan gesproken worden over bijvoorbeeld verplaatsing of uitkoop.

💬 Tip ons!

Heb jij een tip of opmerking? 
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899

Elburg  Oldebroek  Nunspeet Nieuws 

vrmg  woningbouw 
 
  • Loe TV
  • Loeradio
advertentie