Column ‘Vooruitblik: uitvaarten na corona’

Stap twee in het “Openingsplan” is gezet en inmiddels is ook bekend geworden dat stap drie zal worden genomen op zaterdag 5 juni onder de voorwaarden dat de bestemmingen en ziekenhuisopnames blijven dalen. Steeds meer mensen hebben de eerste vaccinatie gehad en het ziet ernaar uit dat iedereen die dit wil aan het eind van de zomer volledig gevaccineerd kan zijn.
Veel mensen vragen zich af hoe de wereld eruit zal zien als iedereen is gevaccineerd en het coronavirus geen directe bedreiging meer vormt. En of we iets geleerd hebben van deze pandemie. Gaan we gewoon terug naar het “oude normaal” of gaan we dingen anders doen?
Dit geldt ook voor de manier waarop we uitvaarten vorm geven. Worden de dingen die nu niet meer kunnen straks weer wel gedaan, of zullen sommige aanpassingen blijvend zijn?
Tijdens de hele coronaperiode zijn er bijna geen condoleanceboeken gebruikt. Ook de condoleanceavonden of condoleances voorafgaand of na afloop van de uitvaart zijnnoodgedwongen afgeschaft of aangepast: op afstand langs de familie lopen in plaats van handen schudden en omhelzen. Toch heeft het afschaffen hiervan ook voordelen: niet in een rij staan, geen haastige handdruk begeleid door een eenvoudig “gecondoleerd”. Maar tijd om na te denken over troostende woorden. Dit maakt condoleances persoonlijker.
Veel mensen hebben de beperking van het aantal aanwezigen bij een uitvaart ook ervaren als persoonlijk en warm. De aandacht is veel meer gericht op het afscheid zelf en niet op details er omheen.
Ook de erehaag is bijna een gewoonte geworden, in het klein, als buren in de straat, of in het groot, langs de route van de rouwstoet. Ook een hele mooie zichtbare vorm van meeleven.
Door de coronamaatregelen is er nu nog alle begrip voor het feit dat minder mensen kunnen worden uitgenodigd en er minder kan. Laten we ervoor zorgen dat dit begrip blijft, ook als er straks weer meer mag, maar families hier bewust niet voor kiezen. Elkaar geen verwijten maken, geen sociale druk uitoefenen, geen vragen stellen op een manier die de ander het gevoel geeft dat hij of zij het niet goed doet, zodat iedereen zich vrij voelt om te kiezen voor wat hij of zij graag zou willen.
Marianne Doornbos, Uitvaartverzorging Piëta Elburg, info@pi-eta.nl, 0525-685135.