Steekincident op het azc, conflicten tussen asielzoekers en omwonenden, bezoekers en bewoners van het azc die over de hekken klimmen en geluidsoverlast. Het is een greep uit de belangrijkste meldingen van afgelopen week. De gemeente, het COA, de politie en buurtbewoners maken zich zorgen over de onrustige situatie en willen daar wat aan veranderen.
Locatieverbod
Eén van de maatregelen is het uitdelen van een locatieverbod. Uit informatie van de drie partijen blijkt dat een aantal incidenten de afgelopen tijd veroorzaakt werden door personen die niet woonachtig zijn op het azc. Een voorbeeld daarvan is de ruzie op vrijdagavond 4 juli, waarbij een buurtbewoner mishandeld werd. Daarbij werd een minderjarige asielzoeker aangehouden, die uit een andere gemeente afkomstig is.
Het COAverplaatst deze jongen naar een azc aan de andere kant van het land. Het gebeurde vaker dat mensen van buiten Harderwijk onrust veroorzaakten. In totaal hebben vijf van hen een locatieverbod voor het azc in Harderwijk gekregen.
De gemeente Harderwijk, het COA en de politie benadrukken dat dat de overlast voornamelijk wordt veroorzaakt door een zeer kleine groep asielzoekers, waarbij de meeste van buiten het azc in Harderwijk komen. Verreweg de meeste bewoners van het azc houden zich netjes aan de regels en hebben zelf ook last van de incidenten", schrijven zij. "Niet alleen ervaren zij eveneens onveiligheid en overlast; ze lijden als groep ook onder de negatieve beeldvorming die dit oproept."
Overplaatsing
Een andere maatregel is het overplaatsen van een persoon naar een Handhavings- en Toezichtlocatie (HTL) van het COA: een locatie met strenger regime, bedoeld voor overlastgevende asielzoekers. Een van de betrokkenen van het steekincident dat op dinsdagochtend 8 juli plaatsvond, is overgeplaatst naar een HTL. Het steekincident ontstond na een ruzie tussen een bewoner van het azc en een bezoeker van elders.
Ook twee andere bewoners van het azc worden overgeplaatst naar een andere locatie. Zij krijgen regelmatig illegaal bezoek en onder die bezoekers bevinden zich ook overlastgevers die van buiten het azc komen. De twee bewoners worden (preventief) overgeplaatst naar een ander azc om verdere overlast te voorkomen.
Beveiliging aangescherpt
Ook de beveiliging op het terrein wordt de komende tijd aangescherpt. Er wordt strenger toegezien op wie zich op het terrein begeven, er wordt streng opgetreden tegen ongewenst gedrag en de hekken worden gecontroleerd op zwakke plekken. De locatiemanager van het COA heeft intensief contact met omwonenden om samen naar aanvullende maatregelen te kijken.
De politie en handhavers zullen meer aanwezig zijn in de wijk, zichtbaar en onzichtbaar. Waar mogelijk, behandelen zij incidenten via het OM. In gevallen waarin strafrechtelijke vervolging door het OM niet haalbaar blijkt (bijvoorbeeld omdat er geen aangifte wordt gedaan en/of de bewijsvoering lastig is), maakt de politie zoveel mogelijk bestuurlijke rapportages op.
Met die informatie kan de burgemeester in sommige gevallen wel bestuurlijke maatregelen opleggen. Bijvoorbeeld door een gebiedsverbod uit te reiken. Overtreding daarvan kan vervolgens alsnog leiden tot een strafrechtelijke aanpak. Het OM heeft hierin volledige medewerking toegezegd.
Buurtcoaches
"De huidige situatie vraagt om meer, dat mag duidelijk zijn", aldus de drie eerdergenoemde organisaties. Daarom zet de gemeente opnieuw buurtcoaches. "Zij Zij houden toezicht, maar zorgen ook voor verbinding en kunnen bij conflicten of opstootjes vaak snel de-escalerend optreden", aldus de gemeente. Volgens hen draagt de aanwezigheid van deze coaches bij aan het gevoel van veiligheid in de buurt. "Vorige resultaten leverde dit goede resultaten op", laat de gemeente weten.
Daarnaast scherpt de gemeente op korte termijn het cameratoezicht buiten het azc aan.
Desinformatie is schadelijk
Gemeente, politie en COA schrijven dat ze transparant willen zijn over wat er wel en niet goed gaat op het azc. "Incidenten gaan niet in de doofpot, integendeel. Daar waar nodig wordt opgetreden en volgen maatregelen. Het verleden heeft uitgewezen dat een effectieve aanpak de rust vaak snel doet terugkeren."
Laatst werd onterecht een asielzoeker beschuldigd van diefstal in de omgeving van het azc. Daarover is de het collectief duidelijk: "Het verspreiden van desinformatie zorgt alleen maar voor meer polarisatie in de samenleving. Daar lossen we de problemen allerminst mee op. Wat wel helpt, is het blijven melden van overlast en incidenten." Ze roepen om dat te blijven doen, want dat helpt hen de juiste maatregelen te treffen en beleid waar nodig aan te passen.
Melden kan rechtstreeks bij de receptie van het azc/COA (088-7150970, 24 uur per dag bereikbaar), de politie (0900-8844 of 112 bij spoed/heterdaad) of bij de gemeente (0341-411911).
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899