De TBWL is bedoeld om het verduurzamen van woningen makkelijker en betaalbaarder te maken. Met deze lening kunnen mensen tegen gunstige voorwaarden bijvoorbeeld isolatie aanbrengen of zonnepanelen laten installeren. Tot nu toe betaalden gemeente en provincie ieder de helft van deze leningen. Omdat het provinciebudget nu op is, springt de gemeente bij. Alle leningen worden voorlopig volledig uit het gemeentelijk fonds betaald.
1,9 miljoen euro
Dat betekent dat woningeigenaren hun plannen voor verduurzaming gewoon kunnen blijven uitvoeren. Pas als het gemeentelijk budget op is, wordt de regeling tijdelijk stopgezet. Maar voorlopig is er genoeg geld: ruim 1,9 miljoen euro is nog beschikbaar. Hiermee kunnen nog ongeveer 100 leningen van gemiddeld negentienduizend euro worden verstrekt.
Het besluit van de gemeente is belangrijk voor het behalen van de lokale duurzaamheidsdoelen. Minder energieverbruik en minder CO₂-uitstoot zijn speerpunten in het gemeentebeleid. In de afgelopen jaren hebben honderden huishoudens al gebruikgemaakt van de regeling: 121 leningen in 2022, 160 in 2023 en tot nu toe 30 in 2025.
Voordelig flink verbeteren
De verwachting is dat dit aantal verder zal stijgen. Onder andere dankzij de extra subsidie van 1.800 euro die veel inwoners kunnen krijgen via de Lokale Isolatieaanpak, en de landelijke ISDE-regeling. Wie meerdere regelingen slim combineert, kan zijn woning relatief voordelig flink verbeteren.
De lening wordt verstrekt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Inwoners betalen de lening met rente en aflossing terug, waardoor het geld in een zogenoemd revolverend fonds weer beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Daardoor loopt de gemeente geen financieel risico. Zodra de provincie Gelderland een nieuwe bijdrage beschikbaar stelt, wordt de regeling opnieuw gezamenlijk gefinancierd.
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899