Het nieuwe AZC aan De Sypel wordt daarmee een stuk kleiner dan het huidige centrum. In het AZC aan de Graaf Ottolaan wonen nu ongeveer 800 mensen. Op de nieuwe locatie worden dat er dus maximaal 350. Ook komen er geen alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) meer te wonen. Dat heeft de gemeente afgesproken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Buurgemeente Nunspeet heeft een locatie geopend speciaal voor deze doelgroep.
'Afspraak is afspraak'
Het huidige AZC aan de Graaf Ottolaan sluit op 1 juli 2026. Die locatie werd in 2016 geopend en de belofte aan de wijk Kranenburg was dat de opvang daar tien jaar zou blijven. "En afspraak is afspraak", vindt de gemeente. Daarnaast is de plek straks nodig voor woningbouw.
Burgemeester Jeroen Joon: “We zien dat de maatschappij in die tien jaar is veranderd en dat de ruimte in Harderwijk schaars is. Daarom schalen we op locatie De Sypel af. We voldoen daarmee nog steeds aan onze maatschappelijke opgave, zonder dat de druk op de omgeving te groot wordt.”
17 mogelijke locaties
De gemeente onderzocht zeventien mogelijke locaties voor een nieuw AZC. Daarbij is gekeken naar onder meer veiligheid, bereikbaarheid, regels voor milieu en de gevolgen voor de buurt. Ook het COA en de Omgevingsdienst Veluwe dachten mee.
Uiteindelijk bleek het huidige schoolgebouw van het Morgen College aan De Sypel 2 de meest geschikte plek. De school verhuist later dit jaar naar een nieuwe locatie aan het Westeinde. Het huidige gebouw aan De Sypel komt daardoor beschikbaar.
In gesprek met omwonenden
Omwonenden zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Burgemeester en wethouders hebben geprobeerd deze brief waar mogelijk persoonlijk te overhandigen. De gemeente wil graag samen met bewoners en organisaties nadenken over hoe het AZC het beste kan worden ingericht. Er komt een werkgroep met buurtbewoners, het COA en de gemeente. Die denkt mee over leefbaarheid, veiligheid en samenleven in de wijk.
Burgemeester Joon geeft aan dat er liever geen vluchtelingenopvang nodig was geweest. “Dat zouden onze inwoners, wij en zeker ook de vluchtelingen zelf wensen. Helaas is de werkelijkheid anders. We voelen het als onze plicht om mensen die op de vlucht zijn, een veilige plek te bieden. Ongeacht waar in de gemeente dit is. We kijken daarom vooral naar het ‘hoe’. Wat moet er geregeld worden om goed samenleven mogelijk te maken?”
Integreren lukt het best als je je welkom voelt
“Samen met omwonenden, maatschappelijke organisaties en het COA willen we zorgen voor een goede en humane opvang, met oog voor zowel de nieuwe bewoners als de omgeving. Met als doel om onze nieuwe inwoners goed te laten landen in (en aan te laten sluiten bij) de Harderwijker samenleving. Want integreren lukt het best, als je je welkom voelt”, aldus de burgemeester.
Meer informatie over de vluchtelingenopvang is te vinden op de website van de gemeente Harderwijk. De gemeenteraad bespreekt het plan op 12 juni en kan dan nog opmerkingen meegeven aan het college.
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899