Loemedia

Loemedia - Weet wat er speelt!

advertentie
Geschreven door Julia Hofland
30 juni 2025 15:14


Keti Koti: Harderwijk herdenkt het slavernijverleden
Foto: Keti Koti: Harderwijk herdenkt het slavernijverleden
Foto: Pixabay

HARDERWIJK - Vandaag begint Keti Koti: het jaarlijkse moment voor het herdenken en vieren van de afschaffing van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden. Vandaag, 30 juni, staat in het teken van het herdenken van het slavernijverleden. Ook in Harderwijk wordt er uitgebreid bij stil gestaan.

Daar zijn namelijk ook verbanden te vinden met slavernij. De voorouders van de Harderwijkse Diana Codfried, voorzitter van Stichting Comité 30 juni - 1 juli, waren ook vrijgemaakte slaven. Dat ontdekte zij tijdens onderzoek naar haar familiegeschiedenis. "Bekend is dat er negen mensen als slaaf of vrijgemaakt slaaf verscheept zijn naar Harderwijk", dat zei ze tegen Harderwijkse Zaken in juni vorig jaar.  Daarnaast wist zij een aantal namen te noemen van Harderwijkse families in vooraanstaande posities die eigenaren waren van plantages, bjivoorbeeld in Suriname. 

Herdenking in de Catharinakapel 

Vanavond is er een bijeenkomst in de Catherinakapel voor de jaarlijkse herdenking van dit verleden. Het is een "een moment van bezinning, waarin we gezamenlijk terugkijken op een pijnlijk deel van de geschiedenis. Niet om het verleden vast te houden, maar om het te erkennen en een plek te geven". Dat schrijft Stichting Comité 30 juni - 1 juli

De bijeenkomst zal bestaan uit muziek, woorden en rituelen, maar ook stilte. Daarmee wordt stilgestaan bij de mensen die geleden hebben onder slavernij. Tegelijkertijd wordt ook gedacht aan de impact die dit verleden vandaag de dag nog heeft. Ook is er ruimte voor hoop op een samenleving "die recht doet aan ieders verhaal".  

"Vanuit een gedeelde geschiedenis positief kijken naar een inclusieve en gezamenlijke toekomst.

Viering op 1 juli

"Vanuit een gedeelde geschiedenis positief kijken naar een inclusieve en gezamenlijke toekomst." Dat is het motto van de stichting.  Vandaag draait het om het stilstaan bij die gedeelde geschiedenis.  Hoop staat centraal op de tweede dag van Keti Koti. Dan wordt er uitgebreid gevierd dat de slavernij officieel per 1 juli 1863 afgeschaft werd. Dat betekende overigens niet dat de vrijgemaakte slaven meteen vrij waren. Zij moesten daarna nog 10 jaar lang verplicht doorwerken op de plantages. 

💬 Tip ons!

Heb jij een tip of opmerking? 
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl  of bel 0525- 681899

Harderwijk Nunspeet Nieuws 

vrmg nieuws harderwijk 
 
  • Loe TV
  • Loeradio
advertentie