Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar welke vergunningen er nodig zijn. In deze periode is er ook ruimte om de wensen en bedenkingen vanuit de gemeenteraad langs te gaan. Die zijn van groot belang volgens de gemeente. "Ze sluiten goed aan bij signalen uit de wijk die het college zelf ook via brieven/mails of in persoonlijke gesprekken heeft ontvangen." De bedenkingen zijn ook de uitgangspunten voor het vervolgproces.
Afspraken met het COA
Ten eerste wil de gemeente duidelijke afspraken maken met het COA. Het college wil een maximum van 350 opvangplaatsen, geen uitbreiding van het terrein richting de verkeersweg, een maximale opvangsduur van tien jaar en geen alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's).
Daarnaast wil het college gezinnen tot de derde graad huisvesten. Onder derde graad worden ooms, tantes, neven en nichten gerekend. In de praktijk betekent dit dat het azc niet alleen gezinnen maar ook nauwe familieleden kan huisvesten. Het college gaat ook proberen eventuele extra wensen of bedenkingen vanuit de samenleving vast te leggen in de bestuursovereenkomst.
Participatie met de wijk
Ten tweede is participatie een belangrijk deel van het vervolgproces. Daarvoor wordt een zogeheten omgevingswerkgroep opgericht, bestaande uit omwonenden, maatschappelijke organisaties en ondernemers, politie, COA en gemeente. Zij zullen meedenken over hoe de locatie in de wijk moet gaan passen.
De gemeente en het COA wil ook de rol van vrijwilligers versterken, bijvoorbeeld via een samenwerking met Platform Welkom Vluchteling. Ontmoetingen tussen azc-bewoners en de buurt moeten gestimuleerd worden volgens de gemeente. "Ervaring leert dat onderlinge ontmoetingen bijdragen aan wederzijds begrip, draagvlak en minder vooroordelen", aldus de gemeente. Die kans is er tijdens de Open AZC Dag.
Leefbaarheid en inrichting van de wijk
Ten derde is de gemeente bezig met verschillende maatregelen in de wijk. Ze kijken bijvoorbeeld naar de verkeersstromen en verbetering van groen en verlichting. Verder kijken ze naar mogelijkheden voor de openbare ruimte om een prettige omgeving te creëren of behouden.
Drie weken geleden gingen wijkmanagers een ronde door de wijk om te luisteren naar behoeftes vanuit de wijk. Bewoners liet weten zich zorgen te maken over het groen en de verlichting. De gemeente laat weten dit zo spoedig mogelijk te willen oplossen.
Veiligheid
Tot slot is veiligheid een aandachtspunt. De gemeente werkt daarvoor nauw samen met de politie, stadstoezicht en andere veiligheidspartners. Bij het huidige azc aan de Graaf Ottolaan bestaat een 24/7 meldpunt. Dat wil de gemeente ook voor de nieuwe locatie. Er wordt ook gekeken of er een digitaal meldplatform opgericht kan worden.
Gemeente en COA putten uit de ervaringen die ze hebben met het huidige AZC aan de Graaf Ottolaan, zoals de goedlopende ketenaanpak en de inzet van straatcoaches. Daarnaast kijkt de gemeente naar de mogelijkheden voor een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheidsbeleving en meldingsmoeheid in de omgeving van het azc.
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899