Het regenboogzebrapad moet op een prominente plek in de gemeente worden aangelegd, bijvoorbeeld bij station Nijkerk of in het centrum. Daarmee willen de indieners een duidelijk en blijvend signaal geven: LHBTIQ+ inwoners horen erbij en moeten zich veilig kunnen voelen.
Geen einddoel, maar belangrijk begin
“Zichtbaarheid is geen einddoel, maar wel een belangrijk begin,” staat in de motie. Volgens de indieners kan een dergelijk symbool bijdragen aan het gevoel van veiligheid, acceptatie en verbondenheid, met name voor jongeren. Het regenboogzebrapad is dan ook bedoeld als aanvulling op structurele aandacht voor inclusie in beleid en uitvoering.
De indieners wijzen op de bredere context: signalen van groeiende intolerantie in Europa, het bestaan van conversietherapie (homogenezing) in Nederland en de mentale druk waaronder veel LHBTIQ+ jongeren staan. Ook verwijzen zij naar de eerder vastgestelde inclusieagenda van de gemeente Nijkerk en de wens om deze niet alleen op papier, maar ook in de praktijk zichtbaar te maken.
In gesprek
De motie roept het college ook op om met vertegenwoordigers van de lokale LHBTIQ+ gemeenschap en het COC in gesprek te gaan. Doel van dat overleg is om te bespreken wat er nodig is om de zichtbaarheid, veiligheid en inclusie van LHBTIQ+ inwoners te versterken. Het college moet de uitkomsten hiervan in het tweede kwartaal van 2026 terugkoppelen aan de raad.
De motie werd aangenomen met 19 stemmen vóór en 6 stemmen tegen. ChristenUnie-SGP stemde tegen het voorstel. De fractie van Forum voor Democratie was afwezig.
Officieel regenboogzebrapad
Een regenboogzebrapad kan alleen als officieel zebrapad worden erkend als het voldoet aan de wettelijke eisen uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV). Dat betekent dat het pad moet bestaan uit duidelijk zichtbare witte dwarsstrepen die haaks op de rijrichting staan. De regenboogkleuren mogen worden toegevoegd, maar uitsluitend als aanvulling tussen of naast de witte strepen, niet als vervanging ervan. Alleen dan heeft het zebrapad een juridische status en zijn automobilisten verplicht voetgangers voorrang te geven. Regenboogpaden zonder witte strepen hebben een symbolische functie en gelden niet als officiële oversteekplaatsen.
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899