'Het is toch wel heel jammer als al die plannen van kinderen in de lade verdwijnen en dat daar niks mee wordt gedaan", zegt burgemeester van Dalen aan het begin van de vergadering. Daarom vond vandaag de eerste kinderraadsvergadering plaats. In de raadszaal, net zoals in het echt. Voor de speciale gelegenheid opende kinderburgemeester Elsa de vergadering.
Meer uitdagende speeltoestellen
Om de beurt mochten de vertegenwoordigers van een basisschool hun idee voor Ermelo toelichten. De ene groep deed dat met zelfgemaakte pamfletten en de andere groep wijzend naar een zelfgetekende plattegrond op een PowerPoint presentatie. Allemaal waren ze goed voorbereid op dit moment. Weken vantevoren zijn zij al gestart met de uitwerking van hun ideeën onder begeleiding van raadsleden die in tweetallen een school bezochten.
Eenmaal begonnen werd al snel duidelijk dat de kinderen vooral behoefte hebben aan een nieuwe speelplek. Het liefst eentje die geschikt is voor oudere kinderen. "Nu zijn er veel speeltuinen die voor oudere kinderen een beetje saai zijn", aldus Ruben van de Bernardschool. Een pannaveldje, een skatebaan en een klein vijvertje zouden ook leuk zijn, voegen Salomé, Julian en Laurina van de Goedeherderschool daar aan toe. Slechts één groepje had een idee dat niet met speeltuinen te maken had, zij willen meer water tappunten verspreid door Ermelo.
Waar moet die komen?
Een van de belangrijkste dingen voor de kinderen is een park met veel prullenbakken, rookvrije zones én natuur. "Buiten zijn is gezond en het zorgt ervoor dat kinderen minder snel gaan gamen of kattenkwaad uit gaan halen", aldus Rafaël van de Klokbeker. Belangrijk is wel dat de speeltoestellen leuk blijven, en niet verpakte sporttoestellen zijn "die de energie uit je lichaam persen", benadrukte Bas van de Klokbeker.
Over de plek van de speeltuin werd flink gediscussieerd. Joël en Ruben van de Bernardschool hadden een stukje van de Ermelosche heide in gedachte, maar konden daarmee flink op kritiek rekenen. "Daarmee maak je toch de heide kapot?" zei Noah van de Margrietschool verontwaardigd. Een oplossing is volgens de jongens het bouwen van een ijzeren hek, maar ook dat bleek een punt van kritiek. "Jullie hebben eerder al gezegd dat de speeltuin heel duur is en dan moet er ook nog een duur ijzeren hek omheen", opperde Floris van de Beatrixschool.
Maar dat betekende niet het einde van de discussie. Van solidariteit bij deze jonge raadsleden was wel te spreken. Rafaël stelde voor dat er nog wel ruimte is voor de plannen van de Bernardschool als hún plannen op het terrein van Caluna door zouden gaan. De burgemeester deelde complimenten uit voor de samenwerking. "Daar kunnen wij allemaal nog wat van leren."
Plannen gaan mee naar de gemeenteraad
Ook de wethouder Jeugd, Sarath Hamstra, was zeer te spreken over de houding van de kinderen. "Grote complimenten van dit college, jullie luisteren naar elkaar en durven het ook toe te geven als jullie ergens niet zeker over zijn."
Na een stemmingsronde werden drie voorstellen uiteindelijk aangenomen; allemaal ideeën voor een speelplek met net een andere nadruk. De burgemeester verzekerde de kinderen ervan dat de aangenomen voorstellen besproken zullen worden in de echte gemeenteraad. "Mocht er nog een vervolg aan komen, dan zijn jullie van harte welkom om te komen kijken."
Het debat komt voort uit de motie ‘Leren en beleven 2.0’, een initiatief van de ChristenUnie, Progressief Ermelo en het CDA. Met deze motie is geld vrijgemaakt voor het stimuleren van participatie van kinderen en jongeren in de lokale politiek.
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899