Springer was steengoed

Springer was steengoed.
Afgelopen zaterdag ochtend is in het refter van het museum Elburg na een lange voorbereiding het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’ van Cornelis Springer ( 1817 – 1891 ) onthuld. Dat het schilderij nu in het museum Elburg een plaats heeft gekregen komt door een tip van een journalist van de Stentor. Deze wist dat het schilderij beschikbaar was voor aankoop. Na deze waardevolle tip is alles in het werk gezet het kunstwerk te verkrijgen voor het museum. Want er waren meer kapers op de kunst en het zou eeuwig zonde zijn dat dit schilderij niet in Elburg te bezichtigen zou zijn. Het schilderij was gelukkig in uitstekende staat er moesten alleen een paar kleine beschadigingen worden weggewerkt. Een ‘kusje’ van de restaurateur word dat genoemd. Het moest enkel nog even aangekocht worden.
Toen de aankoop na veel passen en meten op het financiële vlak was gelukt, met medewerking van de gemeente Elburg en sponsors. Kwam er een ander ‘groot’ probleem aan het licht. Het museum beschikte nu wel over een topstuk maar de beveiliging van de ruimte was niet in topconditie. Ook daar werd een creatieve oplossing voor gevonden middels een crowdfunding. Deze actie verliep zo voorspoedig dat meteen de hele beveiliging van het museum van een upgrade werd voorzien. Nu hangen op strategische plekken nieuwe camera’s, zelfs de zolder verdieping heeft een camera beveiligings systeem. Nu hebben de vrijwilligers aan de balie van het museum in stille momenten ook iets om naar te kijken. Werd tijdens de bijeenkomst voorafgaande aan de onthulling gegrapt.
Na de onthulling van het schilderij werd er nog even ingegaan op de persoon Cornelis Springer. Springer werd geboren in Amsterdam en kreeg een opleiding tot huisschilder. In dit verband is het wel leuk om te vermelden dat eind Maart het schildermuseum dat binnen het museum Elburg een plek krijgt zal worden geopend. Dit schildersmuseum in helemaal gericht op het eeuwenoude ambacht van de huisschilder in al haar facetten.
Cornelis Springer ging zich al snel toeleggen op landschapschilderingen en weer later richtte hij zijn focus op dorps en stadsgezichten, waarvan het schilderij ‘Bij de Ravennespoort te Elburg’ één van de vele voorbeelden is. Wat Springer was niet alleen een kundig maar ook productief schilder met 650 nagelaten werken. Zijn schilderijen zijn heel waarheidsgetrouw en gedetailleerd en wijken weinig af van de werkelijke situatie van het moment. Hij liet zich dus vooral leidden door wat hij waarnam en maakte dat ondergeschikt aan de artistieke vrijheid of interpretatie.De gene die het hele proces heeft begeleid van aankoop tot overdracht aan het museum maakte de opmerking dat Springer heel erg goed was in het schilderen van baksteen. Het is inderdaad verassend om op één enkel schilderij zoveel diversiteit aan structuur en textuur van baksteen te zien. Springer was dus eigelijk steengoed.
Al met al heeft het museum Elburg nu werkelijk een topstuk in haar collectie om trots op te zijn.
Foto’s en tekst: Hendrik Ribot.