Vraag van de week ‘Wanneer pakt de gemeente de Zuiderzeestraatweg West aan’?

De slechte oversteekbaarheid, het vele verkeer, de overlast van geluid en trillingen en de bezorgdheid om de veiligheid was aanleiding voor het vorige college om Doornspijk als pilot te kiezen om te leren werken met de Omgevingswet.
In januari en mei 2018 zat De Deel vol bewoners, die wilden meedenken. Daarna kwam er een klankbordgroep die de inbreng heeft helpen stroomlijnen. Deze groep heeft ook overlegd met ambtenaren van de provincie, eigenaar van de weg. Door Corona konden we elkaar in Doornspijk pas recent weer ontmoeten. Tijdens die avond kwam de vraag indringend naar voren: wanneer gaat er nu eindelijk iets gebeuren?
Tot nu toe heeft de provincie steeds aangegeven geen aanleiding te zien om maatregelen te treffen. In de provincie Gelderland krijgen andere wegvakken voorrang vanwege de ongevallencijfers. “Moeten er dan eerst ernstige ongelukken gebeuren?” is dan de logische vraag. En “Kan de gemeente in de tussentijd niets iets doen?”. Gedacht wordt aan verkeerslichten en misschien een middengeleider. Of een rotonde of twee, of drie! Parkeren langs de weg onmogelijk maken, zodat het uitzicht verbeterd, of een plateau bij ‘t Hart van Thornspic.
Ook het college is ervan overtuigd, dat dit soort maatregelen kan helpen om het verkeersbeeld rustiger te maken en de oversteekbaarheid (en oprijdbaarheid) te verbeteren. Daarom wordt de gelegenheid aangegrepen om deze kwestie als college in gezamenlijkheid te gaan bepleiten bij Gedeputeerde Staten in Arnhem.
Dat doen we dinsdag 26 oktober, dus rond de tijd dat u dit leest. Hopelijk lukt het ons om GS te overtuigen en kunnen we voorkomen dat de provincie pas in 2029 terugkomt voor groot onderhoud aan deze voor Doornspijk zo belangrijke, maar hinderlijke, doorgaande weg.
Lyda Sneevliet
wethouder