Vraag van de week: Wat gaan jullie doen na Corona?

Samen naar een gezonde, veilige en duurzame balans tussen mens, ruimte en gebruik. Dat staat in de Omgevingsvisie van Elburg uit 2019 als onze gezamenlijke visie en missie. “Het gaat om de balans!” Rake woorden die ik zelf ooit meekreeg en die bij mij vielen als het spreekwoordelijke kwartje. Met een goede balans is er geen sprake van stress, kramp of pijn. Dan ‘leef je gewoon’ en dat is de bedoeling.
De balans is de afgelopen periode ook in onze gemeente ernstig verstoord geraakt door Corona. Mensen zijn ziek geworden, zelfs overleden en we moeten nog beginnen met rouwen om wie en wat we kwijt zijn geraakt. Onbezorgd leven zal voor velen nooit meer hetzelfde zijn, zelfs onze jeugd konden we niet beschermen tegen de heftige gevolgen van langdurige quarantaine en onderwijs op afstand. Daarnaast hebben velen financieel zwaar moeten incasseren: winkeliers, horeca, de culturele en vrije tijdssector en al hun medewerkers. Nu al meer dan een jaar op een houtje bijten en niets kunnen of mogen beginnen, terwijl anderen van gekkigheid niet weten wat te doen met hun spaargeld. Corona heeft een nieuwe vorm van ongelijkheid gebracht. En dat doet iets met mensen!
Samen Elburg is de vlag waar we als gemeente onder varen en dat betekent voor mij, dat we allemaal tot ons recht mogen komen. En dat we nu dus hard op zoek moeten naar herstel van de balans. Revalideren om weer ‘gewoon’ te kunnen leven. Niet doorschieten in goede bedoelingen, maar luisteren en de tijd nemen om na te denken over wat de beste, minst belastende oplossing is. Naar het voorbeeld van Gerard Wentzel, toen hij dit voor mij deed als podoloog en zo een voor mij vervelende operatie kon voorkomen. Ik blijf hem er altijd dankbaar voor.
Bij het herstellen van de balans hebben we elkaars inzicht en kennis hard nodig en we moeten bereid zijn om onze eigen ideeën en standpunten te heroverwegen. Hopelijk voelen onze ondernemers waar nodig de vrijheid en verantwoordelijkheid, om zich bij de gemeente te melden voor hulp. Samen onder ogen zien wat de gevolgen zijn van door Corona ontstane schulden. Samen zoeken naar mogelijkheden, financieel en anderszins, om ruimte te vinden, waardoor zij weer aan een toekomst kunnen gaan denken. Omdat investeren voor hen dan weer een optie is. Dat is de manier waarop de werkgelegenheid kan opbloeien en onze jeugd opnieuw perspectief krijgt.
Samen verantwoordelijkheid nemen met en voor elkaar, op zoek naar herstel van de balans, dat is de bedoeling. Om zo verder te kunnen bouwen aan onze toekomst samen.
Noem dat maar gewoon!
Lyda Sneevliet
wethouder