Door de stemming is de status van de wolf verlaagd van strikt beschermd, naar beschermd. Staatssecretaris Jean Rummenie zegt een wetsvoorstel klaar te hebben liggen. Ook Zoet wil dat er tempo wordt gemaakt. De Tweede Kamer moet zich nog over de plannen van het kabinet buigen.
Zoet wil vooral de wolf kunnen aanpakken die meermaals beschermd vee pakt. Maar volgens wolvendeskundige Dick Klees verandert er helemaal niet zo heel veel. "Het is voor de bühne, de soort blijft beschermd en daar hangen nog steeds allemaal eisen aan."
'Het is nog te veel familie'
Klees doelt op 'aantallen wolven en genetische diversiteit'. "Het is simpel gezegd allemaal nog een beetje te veel familie." Volgens hem gaat er praktisch weinig veranderen in Nederland. "Omdat niet aan de eisen wordt voldaan", aldus Klees. "De soort moet zich 150 jaar in stand kunnen houden, dan heb je variatie in de wolven nodig."
Naast ingrijpen bij een probleemwolf wil de provincie ook naar populatiebeheer. Dat zit er voorlopig nog niet in. "Maar deze verandering in de bescherming, betekent wel dat we op termijn kunnen kijken hoeveel wolven in onze samenleving passen", denkt Zoet.
De verlaging betekent overigens weinig voor het ingrijpen op de Hoge Veluwe. Daar wil de provincie een wolf doodschieten. "Bij dit soort incidenten kon al worden ingegrepen, met als zwaarste middel afschot", zegt Klees. "Daar is niks aan veranderd."
Of de provincie dat ook daadwerkelijk mag gaan doen, is de vraag. Dierrechtenorganisaties stapten naar de rechter. De zaak dient vrijdag.
Europees Parlement versnelt besluitvorming over beschermingsstatus wolf
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899