Het is al vroeg druk op de markt en mensen zijn op zoek naar het pareltje. De keuze is reuze want er zijn kinderboeken, romans en theologische boeken. Op de eerste drie edities van de Boekenmarkt is er een boekbinder aanwezig, deze repareert boeken of jaargangen. Wat de markt kenmerkt is het aanbod Bijbels en Bijbelkenners. De mooiste, oudste exemplaren zijn te koop en de mensen bij de kramen kunnen er van alles over vertellen.
Dertig jaar organisator
Cees van der Wal is de kartrekker van de organisatie van dit evenement. Hoe lang hij dit al doet? “Ik denk al zo’n dertig jaar.” Hij combineert zijn, naar eigen zeggen, uit de hand gelopen hobby met zijn baan als leraar. “Ik vind het leuk om mensen aan het lezen te krijgen. Jongeren tot 12 jaar lezen nog wel, maar daarna stopt het. Daar ligt de uitdaging.” Zelf heeft Van der Wal een kar en twee tafels vol met boeken liggen: “Ze zijn niet allemaal van mij hoor. Ik word gevraagd om ze bij mensen op te halen en dan mag ik ze verkopen.”
Komende week mag hij een rondje Veluwe maken, “Ik verkoop ze dan volgende week en de weken daarna.” Het zijn allemaal kleine prijsjes, het gaat immers niet om het geld: “Dat maakt allemaal niets uit. Het is een aardigheidje”, aldus Cees. Ongeveer dertig kramen staan vol met boeken. Cees heeft in de afgelopen decennia een mooi contactenbestand opgebouwd waar hij contact mee zoekt: “Ik nodig ze uit en de meesten komen dan ook. Jaarlijks vinden we ook nieuwe verkopers, dus dat is leuk.” Geen editie is dus hetzelfde.
Ruimte voor goede doelen
Anders dan voorheen, is er dit jaar ruimte voor goede doelen. Aan de linkerkant van de markt bevindt zich een kinderhoek, kunnen mensen koffie, thee en wat lekkers halen en staat er een kraam met handgemaakte tassen en accessoires. Twee banners met namen van goede doelen vallen op. Aan het roer staan een aantal dames met allemaal een eigen taak: de een verzorgt de drankjes, de ander informeert en weer een ander verkoopt de tassen.
Een creatieve damesgroep uit de gemeente Nunspeet haalt het hele jaar geld op voor christelijke goede doelen. Tijdens de vijf boekenmarkten worden stichting Kimon, stichting Bootvluchtelingen, stichting Ontmoeting, Gave en Kruispunt de Bijlmer uitgelicht. Iedere week twee en aan het einde hopen de vrouwen een mooi bedrag te kunnen doneren aan de goede doelen.
“Dat raakt ons”
Joke vertegenwoordigt stichting Kimon, iets dat ze graag doet. Ze legt uit waar de stichting zich voor in zet: “Het is een landelijke stichting die hulp geeft aan gehandicapte kinderen in voornamelijk Afrika.” Vanuit de Hersteld Hervormde Gemeente van Elspeet is Gerda Klaver uitgezonden: “Ze helpt daar al 22 jaar kinderen met een handicap, die zijn in de ogen van de bevolking in Guinee-Bissau geen kinderen en moeten gedood worden. Gerda leert de mensen daar uit de Bijbel dat ieder kind waardevol is”, legt Joke uit.
Naast lessen uit de Bijbel zet Gerda zich in om ouders te leren hoe ze voor hun kinderen moeten zorgen en hoe ze onderwijs moeten geven. In die 22 jaar heeft het project genaamd ‘Jedidja’ al 500 kinderen in het project mogen ontvangen. “Naast dat project hebben ze bijbelclubs opgericht, zodat kinderen in aanraking komen met het Evangelie. Vanuit die bijbelclubs zijn er kerken ontstaan.” Joke is in januari drie weken op bezoek geweest en heeft verschillende mannen horen getuigen dat ze Christus aangenomen als hun verlosser: “Ze straalde zoveel blijdschap uit, dat raakt ons.”
Lokaal doel
Het andere goede doel is Gave. Het is een stichting uit Harderwijk, die er naar verlangt dat de vluchtelingen in ons land veilig mogen thuiskomen bij God. Het is een interkerkelijke organisatie die in 1992 is opgericht door een groep jonge christenen. De komende edities van de Veluwse Boekenmarkt worden ook de andere stichtingen uitgelicht.
Op 26 juli, 2 en 9 augustus veranderd de Schapendrift in Elspeet in de Veluwe Boekenmarkt. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Tip: kom op de fiets!
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899