Bezoekers kunnen in gesprek gaan met veteranen die zich in het binnen- en buitenland hebben ingezet en kennismaken met hun verhalen. Voor de organisatie is dit een belangrijk onderdeel van de dag, vertelt Maarten van Panhuis, voorzitter van Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe: "Het is belangrijk dat ze in contact komen met bewoners zodat hun verhaal wordt doorgegeven. Ze mogen trots zijn om veteraan te zijn, en dit zorgt voor een stukje erkenning, waardering en begrip voor elkaar." Ook jonge bezoekers krijgen uitleg over militaire beroepen en het werk van onder andere de Koninklijke Militaire School.
Demonstraties, muziek en oude voertuigen
Op het plein zijn verschillende demonstraties te zien, zoals een nagebouwd VN-controlepunt (UN-checkpoint) en optredens van het Vrijwillig Muziek en Tamboer Korps Verbindingsdienst. Ook zijn er historische legervoertuigen opgesteld, waarmee bezoekers een rit kunnen maken. "Er staan veel voertuigen, zelfs vanuit de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat die het oudst zijn. Het wekt veel nostalgie op, dat is ontzettend mooi om te zien", vindt Maarten. Ook de politie en brandweer zijn aanwezig met materiaal en informatiestands. Het Veteranen Search Team geeft uitleg over hun werk bij vermissingen in samenwerking met de politie. Daarnaast kunnen bezoekers snuffelen tussen verzamelobjecten uit militaire diensttijd, zoals helmen, uniformen en veldradio’s.
Lunch uit de veldkeuken
In de mobiele veldkeuken uit de jaren '90 wordt de lunch bereidt door veteranenkoks uit het leger, waarvan sommigen nog actief. Dave Kloosterman vertelt tijdens het braden van de kip: "We koken voor alle veteranen, 500 man. Mijn motto is: veteranen koken voor veteranen", lacht hij. "Mensen vinden het heel uniek, vooral ouderen vinden het herkenbaar wat wij doen." Deze herkenning leeft ook bij Maarten van Panhuis: "De lunch was altijd het hoogtepunt. Je moest gewoonlijk uit blik eten en één keer in de zoveel tijd stond de veldkeuken ineens daar." De mobiele keuken is een kostbaar bezit en erg gewild bij evenementen. "We worden gevraagd door veteranendagen uit heel het land", vertelt Dave. De traditionele 'blauwe hap' wordt hierbij vaak gekookt, een Indische maaltijd. En niet alleen tijdens evenementen: "Iedere woensdag wordt er op elke kazerne, marineschip en in uitzendgebied de blauwe hap gegeten", vertelt Dave.
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899