“Dit jaar zijn 125 kinderen aangemeld, dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar”, vertelt Laurens de Kleine, voorzitter van de stichting. Kinderen van vier tot en met achttien jaar uit de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Zeewolde en Putten zijn welkom. JAM in Harderwijk en StudieHub in Zeewolde, Ermelo en Putten werken samen om de zomerschool te faciliteren.
Spelenderwijs leren
Leren en spelen tegelijk, dat is het idee achter de invulling van het zomerprogramma. De kinderen komen elke week naar vijf dagdelen van drie uur. StudieHub werkt elke dag 1,5 uur aan de basisvakken rekenen en taal, vertelt mentor Rafaël Schut. “Daarna gaan we samen koken en lunchen. De dag sluiten ze af met een leuke activiteit, bijvoorbeeld lasergamen of bowlen. “Het doel is sociale vaardigheden opdoen en vertrouwen in elkaar te creëren in een groep", aldus de Kleine.
Ook bij JAM Harderwijk is er aandacht voor zowel leren als ontspanning. Kinderen krijgen tijdens bijlessen ondersteuning in rekenen, spelling en taal. Ook krijgen ze sociaal emotionele begeleiding. Daarnaast staat er een bezoekje aan de bibliotheek en Cultuurkust gepland. “De combinatie is bedoeld om elkaar te leren kennen en straks op school beter mee te kunnen komen.”
Groeiende behoefte
Ook buiten de zomervakantie om is Stichting Leergeld Randmeren er voor kinderen die ondersteuning kunnen gebruiken. “Vorig jaar zijn meer dan duizend kinderen geholpen en halverwege dit jaar hebben we al 741 unieke kinderen geholpen met o.a. met leermiddelen, kledingpakketten, zwemlessen, sport, muziek en verjaardagscadeautjes", zegt de Kleine.
"De verwachting is dat dit er aan het eind van het jaar meer dan 1.200 zijn uit ongeveer 800 gezinnen. Dat blijft nog steeds een stijgende trend”, voegt hij daaraan toe. Criterium voor de Zomerschool is dat ouders van kinderen een besteedbaar inkomen hebben tot 120 procent van de bijstandsnorm.
De gemeente Putten heeft deze grens opgehoogd naar 130 procent van bijstandsniveau. De Kleine hoopt dat de andere gemeenten dit in de toekomst ook gaan hanteren. “Dat geeft meer ouders de mogelijkheid om de achterstand van hun kinderen bij te spijkeren.”
Sponsor- en donateurs actie
De zomerschool is een project van Stichting Leergeld Randmeren. De financiering hiervan komt uit giften van particulieren en sponsoring van bedrijven. Ook een aantal kinderen van AZC-school De Vlieger is aangemeld. Hun deelname wordt gefinancierd door de gemeente Harderwijk.
“60 procent van de reguliere activiteiten worden betaald door de gemeenten, 40 procent moeten we zelf ophalen uit de markt. Dat is niet eenvoudig", vertelt de Kleine. Om sponsors te vinden, organiseert de stichting dit jaar een sponsoractie en een donateursactie.
Ambassadeurs uit alle hoeken
Maar financiële hulp is niet het enige wat de stichting nodig heeft om op been te blijven. “We hebben ambassadeurs in financiële en materiële zin", vertelt de Kleine. "Ook zijn er ruim 30 vrijwilligers voor de stichting actief. Dit zijn de coördinatoren en intermediairs die voor Leergeld werken. Zij hebben een signalerende functie in het veld en ook zij zijn ambassadeurs.”
De stichting werkt samen met andere organisaties die zich allemaal inzetten voor armoedebestrijding: Nel’s Kledingservice, stichting Jarige Job, Jeugdeducatiefonds, fonds Kinderhulp en Jeugdfonds Sport & Cultuur en verschillende kringloopwinkels.
Vrijwilligers gezocht
Extra mensen zijn nog steeds hard nodig. Voor komend jaar is er een vacature voor coördinator bedrijfsbureau. Rudi Tink, één van de grondleggers van de stichting en vrijwilliger van het eerste uur, heeft aangekondigd dat dit zijn laatste jaar als coördinator bedrijfsbureau is. “Voor zijn functie zoeken we een top-vrijwilliger. Rudi wil zijn functie goed overdragen”, aldus de Kleine.
Kinderen kunnen zich nog aanmelden voor de Zomerschool. Dat kan via info@leergeldrandmeren.nl
💬 Tip ons!
Heb jij een tip of opmerking?
Mail naar de redactie: redactie@loemedia.nl of bel 0525- 681899